Machu Picchu højdesyge? Hvad skal jeg gøre?

Machu Picchu højdesyge

Machu Picchu ligger 2.430 meter over havets overflade (7.972 fod). Derfor er det ikke ualmindeligt, at turister lider af den berømte “højdesyge” (også kendt som bjergsyge eller blot soroche). Selv om symptomerne normalt forsvinder gradvist, er der effektive måder at bekæmpe dette ubehag på.

Hvad er højdesyge?

Definition: Højdesyge er kroppens dårlige tilpasning til iltmangel i stor højde. Symptomerne mærkes normalt over 2.400 meter over havets overflade (7.874 fod).
Symptomer: Symptomerne kan variere fra person til person og forsvinder normalt inden for to til tre dage. De mest tilbagevendende er: kvalme, træthed, træthed, svimmelhed, søvnløshed, manglende appetit, hovedpine og forhøjet hjertefrekvens.
Behandling: Hvis man lider stærkt af symptomer på højdesyge, anbefales følgende: iltbehandling og antiinflammatoriske lægemidler. Derudover skal du drikke rigeligt med vand (mate de coca er meget udbredt i Andesbjergene).

Højdesyge i Cusco?

Byen Cusco ligger 3.399 meter over havets overflade (11.151 fod).
Det er normalt, at turister lider af nogle af symptomerne på højdesyge i byen Cusco.
De fleste turister føler symptomerne på højdesyge mest intenst på den første dag af deres besøg i Cusco.
Men efter en eller to dage forsvinder symptomerne normalt, indtil de slet ikke mærkes.
Hvis den besøgende gør nogen form for fysisk anstrengelse (løber, går op ad trapper, hopper) er det normalt at trække vejret tungt og føle, at hjertet slår hurtigere.

Højdesyge i Machu Picchu?

Inkabyen Machu Picchu ligger 2.430 meter over havets overflade (7.972 fod).
Selv om det er muligt at føle symptomerne på højdesyge, vil du næsten ikke føle dig utilpas, hvis du tidligere har akklimatiseret dig til højden i Cusco.
I Machu Picchu er der vandreruter til de nærliggende bjerge. De mest populære er Huayna Picchu, der ligger 2.720 meter fra havet (8.923 fod), og Machu Picchu-bjerget, der ligger 3.082 meter fra havet (10.111 fod).
Når man bestiger Huayna Picchu- og Machu Picchu-bjergene, vil turisten føle åndenød og øget uro.

Hvad skal man gøre mod højdesyge?

Bevar roen – Din krop forsøger at vænne sig til den lavere iltmængde, så det er yderst vigtigt, at du tager det roligt de første par dage i Cusco.

 1. Træk vejret dybt – igen forsøger din krop at få den ilt, den har brug for. For at give nok ilt til dine lunger er det tilrådeligt at stoppe op og tage dybe indåndinger fra tid til anden.
 2. Undgå alkohol – Nogle undersøgelser tyder på, at virkningerne af alkohol er større i stor højde. Desuden kan alkohol forværre virkningerne af højdesyge. Hold dig fra pisco, i hvert fald de første par dage i Cusco.
 3. Drik rigeligt med vand – Højdesyge kan forårsage tørhed i halsen, hvilket fører til tørst. Desuden beroliger drikkevand besværet vejrtrækning og lindrer følelsen af iltmangel som følge af højdesyge.
 4. Akklimatiser dig i Cusco – Byen Cusco ligger næsten tusind meter over Machu Picchu. Hvis turisten tilpasser sig tilfredsstillende til byen Cusco, er det sikkert, at han/hun ikke vil have problemer med at besøge Machu Picchu.
 5. Sorojchi-piller – En af de anbefalede lægemidler til at lindre symptomerne på højdesyge er de såkaldte “Sorojchi-piller”. Du kan få dem på alle apoteker i Cusco uden recept.
 6. Tag klorofyldråber – Dette naturlige middel øger mængden af røde blodlegemer i blodet. Der er derfor større mulighed for at optage ilt i blodet. Det kan fås i enhver helsekostbutik i Cusco.
 7. Drik koka-te – Koka-blade er blevet brugt siden før inkaernes tid som et middel mod forskellige lidelser. I dag bruges kokabladste meget i Cusco til at bekæmpe symptomerne på højdesyge.

  Drik koka-te
  Drik koka-te

Vigtige ting at huske på i forbindelse med højdesyge

Der findes faktisk ingen kur mod højdesyge. Den eneste effektive måde at gøre det på er at gå ned til normal højde igen.
Højdesyge rammer turister i byen Cusco. I Machu Picchu er højdesyge ikke noget problem.
Huayna Picchu- og Machu Picchu-bjergene er de eneste steder, hvor turisterne kan føle nogle af symptomerne på højdesyge.
Det anbefales ikke at bestige Machu Picchu-bjergene for ældre voksne med hjerteproblemer eller andre fysiske lidelser.
Bjerget med de 7 farver er Cuscos turistattraktion, der ligger i den højeste højde: 5.200 meter over havets overflade.
En god mulighed for turister, der ønsker at undgå højden i Cusco, er at bo i byen Urubamba. Denne by har gode hoteller og ligger næsten 600 meter lavere end Cusco.

Summary
machu picchu højdesyge
Article Name
machu picchu højdesyge
Description
Machu Picchu ligger 2.430 meter over havets overflade (7.972 fod). Derfor er det ikke ualmindeligt, at turister lider af den berømte "højdesyge" (også kendt som bjergsyge eller blot soroche). Selv om symptomerne normalt forsvinder gradvist, er der effektive måder at bekæmpe dette ubehag på.
Author
Publisher Name
Tc Rejser
Publisher Logo

Du vil måske også kunne lide...