Machu Picchu og zikavirus

machu picchu zika

Det skal du vide

For rejsende, der søger zikafrie destinationer, er det vigtigt at holde sig opdateret, da oplysninger og steder hele tiden ændres. Brasilien var det første land, der kom i søgelyset med Zikavirustilfælde, men hvad sker der i andre lande i Sydamerika? Og hvad er risikoen for at blive udsat for zikavirus for rejsende til Machu Picchu?

Hvor myggene yngler

Geografi og klima synes at spille en afgørende rolle for, hvor denne virus er blevet smittet. Uanset om det er Nord- eller Sydamerika, yngler myggene i miljøer med specifikke betingelser. I det mindste har myggene brug for fugt samt højder under 6500 f/80 m over havets overflade. Temperaturerne i lavere højder er mere stabile for myggenes forplantning. Zika kan også overføres ved seksuel kontakt, som ikke påvirkes af højde eller vejrforhold.

Højde og geografi i Sydamerika

Ecuador, Peru, Chile og Bolivia har både lavtliggende fugtige jungler og ekstremt højtliggende bjerge på over 4265 m. Myggen, der bærer Zika (og andre sygdomme), findes typisk ikke over 1980 m over havets overflade. På grund af den store højde finder du ikke myg i Quito, Cusco, La Paz, Machu Picchu, Bolivia Salt Flats eller Titicacasøen.

Højden, Stillehavsstrømmene og Andesbjergene støder sammen langs Sydamerikas vestkyst og skaber forhold, som ikke findes på resten af kontinentet. Den internationale lufthavn i Lima, Peru, får meget lidt nedbør året rundt, og derfor siges det ofte, at byen ser “beskidt” ud. Det skyldes, at bygningerne aldrig bliver “vasket”. Det samme gælder for de sydlige regioner i Peru. Paracas, Ica og Huacachina er tørre ørkener med meget lidt nedbør. Disse forhold er ikke befordrende for myggeforekomst og er ikke højrisikoområder for eksponering for Zika.

Machu Picchu og myggene

peru bedste rejsetidspunkt

Når man flyver til Cusco, som er porten til Machu Picchu, er højden 3 352,8 m, og selv om bjergene har en meget veldefineret regntid fra november til begyndelsen af april, er forholdene i denne højde ikke gunstige for myggeforekomst. Der er ikke blevet rapporteret om Zika-tilfælde fra besøg i Machu Picchu. Besøgende har lejlighedsvis klaget over myggestik, men det skyldes højst sandsynligt et andet bidende insekt.

Du kan få flere oplysninger om myg, bidende insekter på Machu Picchu og hvordan du vælger det bedste myggebalsam.

For yderligere opdaterede oplysninger om Zika kan du besøge webstedet for Centers for Disease Control and Prevention.

Summary
Machu Picchu og zikavirus
Article Name
Machu Picchu og zikavirus
Description
Zika (og andre sygdomme), findes typisk ikke over 1980 m over havets overflade. På grund af den store højde finder du ikke myg i Quito, Cusco, La Paz, Machu Picchu, Bolivia Salt Flats eller Titicacasøen.
Author
Publisher Name
Tc Rejser
Publisher Logo

Du vil måske også kunne lide...