hvad er Peru kendt for

hvad er Peru kendt for

Om Peru

Peru, Sydamerikas tredjestørste land

Peru er et af de mest varierede lande i verden. Et multikulturelt land, fuld af traditioner, en prisvindende gastronomi og store naturreservater. Det har 12 Unesco-værditaliteter på verdensarvsområdet og ejer 84 af de 117 livszoner, der findes i verden. Peru ligger i den vestlige del af Sydamerika og grænser op til Ecuador, Colombia, Brasilien, Bolivia, Chile og Brasilien. Dens enorme område på over 1,2 millioner km² dækker tre regioner: Kyst, højland og jungle. Den nuværende befolkning er på over 31,5 millioner indbyggere.

Spansk er det officielle sprog i Peru. Der tales dog 47 indfødte sprog i landet, herunder Quechua og Aymara.

Økonomi

Peru har haft den hurtigst voksende økonomi i Latinamerika i det seneste årti.
Landet har verdens største sølvreserver og de største reserver af guld, bly og zink i Latinamerika.

Perus kyst er kendt for sine maritime ressourcer og sin eksportorienterede landbrugsindustri med stjerneprodukter som asparges, blåbær, spisedruer, avocadoer, økologiske bananer og paprika. Amazonas indeholder rige forekomster af olie og naturgas samt omfattende skovressourcer.

Regeringen har gennemført foranstaltninger for at reducere de bureaukratiske hindringer for investeringer, tilskynde til formalisering af små virksomheder og stimulere kapitalinvesteringer i infrastruktur.

Peru har i øjeblikket handelsaftaler med verdens førende økonomier som USA, Kina og EU. Det er også medlem af handelsblokke som Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) og Pacific Alliance.

Historie

Peruvianske landskaber
Peruvianske landskaber

Peru er et land med meget gamle civilisationer, som begyndte deres udvikling for mere end ti årtusinder siden i det kolde højland i Andesbjergene.

Caral er kulminationen på en første kulturel proces, der er kendt som den indledende periode, hvis vigtigste kendetegn er opførelsen af templer i trinformet lerklinker, runde pladser og små landsbyer omkring de centrale steder for tilbedelse og administration. Bemærkelsesværdige arkæologiske udgravninger som Sechín på Ancash-kysten og Templet med de krydsede hænder i Kotosh i Huánuco hører til denne periode.

Omkring tusind år senere opstod Chavín i det nordlige centrale Andesbjerge i Ancash-departementet.

Omkring 700 f.Kr. dukkede en anden fascinerende kultur op på centralkysten, de første store bosættere i ørkenen: Paracas, hvis folk var dygtige vævere – deres store væve med indviklede mønstre er blevet set over hele verden – og var kendt for deres måde at begrave deres døde på.

I løbet af de første århundreder af vores tidsalder og efter Chavín-herredømmet opstod der forskellige herredømmer i hele området; blandt dem var Mochicaerne, som udstrakte deres herredømme over næsten hele Perus nordlige kyst.

Efter denne indledende udvikling opstod det, der er kendt som det første regionale imperium: Wari omkring 550 e.Kr. Som en fortsættelse af Tiahuanaco-kulturen, der blev skabt i højlandet i Peru og Bolivia, dominerede Wari et stort område og formede det, der senere skulle blive til Tahuantinsuyo. Det var dem, der begyndte at anlægge de store før-spanske veje og lagde grunden til den sociale og territoriale administration, som senere skulle gå i arv til inkaerne i Cuzco.

Med Wari’ernes forsvinden omkring 1200 e.Kr. begyndte den sene mellemliggende periode, en anden bølge af regional udvikling, hvor Chimú’erne var de vigtigste, og hvor de byggede den store by Chan Chan, den største adobe-bygning i verden.

Det er også tiden for Chachapoyas, “skyernes mænd”, som er indbyggerne i Amazonas’ frodige skove, hvor de byggede de mest fantastiske byer og mausoleer ved at grave sig ned i skarpe klipper.

Turisme

besøg i machu picchu
besøg i machu picchu

Takket være arven fra mægtige gamle civilisationer er Peru hjemsted for mere end 5.000 arkæologiske udgravninger. Mange af dem er stadig omgærdet af mystik, men de er stadig i stand til at føre besøgende tilbage til den tid, hvor disse kulturer blomstrede. Et besøg til Machu Picchu giver dig f.eks. mulighed for at opleve Inkarigets perfektion; dette hellige sted kan nås med luksustog, der kører gennem et betagende bjerglandskab med farverige andinske landsbyer på kryds og tværs.

Peru er synonymt med natur og er et af de ti mest biologisk mangfoldige og ressourcestærke lande i verden. Med mere end 200 beskyttede naturområder har landet 84 af verdens 117 livszoner samt 14 nationalparker, 15 nationalreservater, 9 nationale fristeder og 11 reserverede områder. Det er hjemsted for mere end 1 800 fuglearter og 10 procent af verdens krybdyr, pattedyr og fisk. Der findes også 3 500 orkideer af forskellige sorter.

Peru er et paradis for eventyrentusiaster og tilbyder en bred vifte af aktiviteter for nysgerrige, begyndere, amatører og eksperter i hovedsageligt naturlige omgivelser: trekking, bjergbestigning, mountainbiking, surfing, paragliding, hanggliding, camping, kano og kajakroning er nogle af de mest populære aktiviteter i det univers af muligheder, som landet tilbyder.

Peru’s stjerneprodukter

Alpaca

De peruvianske Andesbjerge byder på en enestående flora og fauna, som er til stede i forskellige og vigtige industrier i landet. Et af de mest fremragende er den peruvianske alpaca, et dyr, hvis fine hår er blevet en meget værdsat fiber på de mest eksklusive modemarkeder i verden.

Bomuld

Perus klima og naturlige forhold har gjort det muligt at dyrke en type bomuld, som er meget efterspurgt i verdens tekstilindustri. Dens lange, bløde fibre giver mulighed for højstyrke og meget ensartede garner og stoffer, der er ideelle til beklædningsgenstande af høj kvalitet, som verden allerede beundrer.

Kaffe

I Peru er kaffe en af de to vigtigste landbrugseksportvarer – sammen med asparges – og tegner sig for halvdelen af landets landbrugseksport. På det internationale marked har den peruvianske kaffe opnået en gunstig position.

Peruvianske Paso heste

Den peruvianske Paso hest er en af de mest udsøgte hesteracer på grund af dens flade gangart og kropsproportioner. Det, der adskiller denne race fra andre hestearter, er den gangart, den anvender til at bevæge sig: en sidetrav med fine, meget elegante skridt, som dyret udfører ved at løfte forbenet og bagbenet i samme side. Det er en fornøjelse at ride den peruvianske paso-hest på grund af dens glidende horisontale svingning, men det er også noget af et skuespil at se den.

Gastronomi og Pisco

Den geografiske udstrækning og de forskellige klimaer på de peruvianske økologiske niveauer har muliggjort en enorm gastronomisk rigdom i de tusindårige folkeslags udvikling. De successive bølger af indvandrere fra de fire kontinenter har draget fuld fordel af denne rigdom. I dag er det peruvianske køkken en smeltedigel af traditioner og sammensmeltninger, der anvender de bedste teknikker fra verdens bedste køkken.

Som om det ikke var nok, er den peruvianske gastronomi også velsignet med en enestående drik: den traditionelle Pisco. Pisco betragtes som Perus “flagskibsdrik” og er destilleret af druer og er blevet en vigtig ledsager til det peruvianske køkken.

Super Foods Peru

Siden februar i år har Super Foods Peru-brandet markeret sig på verdens mest repræsentative fødevaremesser og begivenheder. Super Foods Peru fremhæver de funktionelle og wellness-kvaliteter i det peruvianske udbud og de sundhedsmæssige fordele ved de peruvianske fødevarer.

traditionel peruviansk høst
traditionel peruviansk høst
Summary
hvad er Peru kendt for
Article Name
hvad er Peru kendt for
Description
Peru er et af de mest varierede lande i verden. Et multikulturelt land, fuld af traditioner, en prisvindende gastronomi og store naturreservater. Det har 12 Unesco-værditaliteter på verdensarvsområdet og ejer 84 af de 117 livszoner,
Author
Publisher Name
Tc Rejser

Du vil måske også kunne lide...