Titicaca-Søen verdens højeste sø

titicaca-søen

Titicacasøen

Peru’s naturarv

Siden tidernes morgen har denne enorme vandmasse haft en mystisk indflydelse på Punos samfund, da Titicacasøen er hovedpersonen i to af de mest udbredte legender i denne sydlige peruvianske region. Hvad er der blevet fortalt om denne sø? Det var her, verden blev født. Intet mindre. Og også at de to grundlæggere af Inka-imperiet kom frem fra Titicaca-søens dybder.

Guden Viracocha steg op af vandet og skabte den verden, som vi kender den. Blandt hans mest bemærkelsesværdige skabelser er Inti (Solen), Killa (Månen) og stjernerne samt de første indbyggere på jorden, som han overlod til at dyrke de oprindelige guder. Legenden fortæller også, at Manco Capac og Mama Ocllo, børn af Viracocha, kom op fra Titicacasøen med den mission at grundlægge det mægtige og majestætiske inkarige imperium, den mest kraftfulde kultur, der herskede i Peru.

Ud over de magiske historier, der er gået i arv fra generation til generation, er Titicacasøen i dag en turistattraktion af mange forskellige årsager, der rækker ud over de traditioner, som Puno-forfædrene har fortalt. Det er ikke for ingenting, at det er verdens højeste sejlbare sø (3812 m over havets overflade) med dybder på op til 281 m i dens ca. 8300 km² store udstrækning.

Totora-båd på Tititcaca-søen. Kilde: Difusión.

Uros folk
Uros folk

Men de, der virkelig er interesseret i at lære en del af det gamle Perus idiosynkrasi at kende, vil blive overbevist om, at de bør søge efter en måde at lære Titicacasøen at kende på under deres ophold i det sydlige Peru. På dens område findes en gruppe af øer, hvor man stadig praktiserer deres forfædres skikke. Magiske landsbyer, der synes at være udsprunget af en fabel af den mest kreative forfatter, hvor du kan opleve fællesskabsturisme i sin reneste form: de lever i harmoni med den geografi, der omgiver dem, og udnytter alt det, naturen giver dem, for at klare sig i hverdagen.

For det ville ikke være et komplet besøg, hvis du ikke tager en tur rundt på øerne (Taquile, Amantaní og Uros, blandt andre), som udgør denne Perus naturarv. Du kan lære dem at kende gennem deres både og både af totorasiv – et naturmateriale, som de også har brugt til at skabe bunden af deres øer – som er en uovertruffen attraktion med deres design og finish. I Taquile kan du f.eks. finde rester af de gamle præ-inka- og inka-konstruktioner og blive forbløffet over den vidunderlige kunst, der kommer fra indbyggernes hænder: de er eksperter i at skabe tekstiler, der er unikke i verden, da de indfanger deres erfaringer, traditioner og kultur i dem.

Amantaní er et yndet sted at overnatte, ligesom de gamle Aymara-folk, forfædrene til øens nuværende indbyggere, gjorde det. Marker omgivet af eukalyptustræer og Cantuta-blomster, hvor folk arbejder med landbrug, så der ikke er mangel på mad på bordet.

Og i Uros, med sine kunstige flydende øer, kan du lære mere om alle fordelene ved totorarørreden og om, hvordan denne plante var afgørende for udviklingen af deres samfund: de bruger den til at bygge gulvet i deres huse, de samme som dem, der flyder på Titicacas vand hele deres liv. De bruger også totorarør til medicinske formål og som en del af deres køkken. Imponerende, ikke sandt?

Summary
Titicaca-Søen verdens højeste sø
Article Name
Titicaca-Søen verdens højeste sø
Description
Hvad er der blevet fortalt om denne sø? Det var her, verden blev født. Intet mindre. Og også at de to grundlæggere af Inka-imperiet kom frem fra Titicaca-søens dybder
Author
Publisher Name
Tc Rejser

Du vil måske også kunne lide...