Peru Mennesker og Peruvianske folk

peru mennesker

Peruvianske folk

Geografisk oprindelse: Peruviens
Peru antal indbyggere: 32.814.175
Sprog: spansk og quechua
Religion: Overvejende katolsk, med et evangelisk mindretal.

Det peruvianske folk (eller peruvianerne) er de indfødte borgere i Peru. Langt de fleste peruvianere er vesterlændinge og er integreret i et samfund, hvis civile og religiøse grundlag har sin oprindelse i det tidligere spanske imperiums organisation, som Peru var en del af. Inden for landet er der imidlertid en enorm etnisk og kulturel mangfoldighed. Peru er en demokratisk republik med præsidentembedet, og da landet er opdelt i regioner og departementer, har de hver især deres egen gastronomi, kultur, lokalitet, ordsprog og idiosynkrasi, som afspejler den komplekse baggrund af deres egen historie.

Etymologi

Peruvianer er betegnelsen for personer, der er født eller statsborger i Republikken Peru. Før Republikken Perus uafhængighed kaldte spanierne peruvianere dem, der var født i vicekongedømmet Peru.

Historie

Peruvianerne har forskellig oprindelse, og deres identitet er blevet skabt af europæernes kolonisering af de indfødte folkeslag. Det område, som nu bebos af peruvianere, var inkarigets vugge. Inkariget dækkede næsten 2 millioner kvadratkilometer mellem Stillehavet og Amazonasjunglen, fra San Juan de Pasto i nord til Maule-floden i syd. Inkariget var det mest omfattende herredømme af alle stater i det præcolumbianske Amerika.

Sprog

Peru er et land med mange forskellige sprog. Antallet varierer fra 43 sprog til over 60, afhængigt af dialektopdelingen.8 Det officielle sprog er castiliansk, som er modersmål for 83,9 % af indbyggerne, og som især tales i kystbyerne. Det er det vigtigste sprog i medierne, f.eks. i tv, radio, aviser og tidsskrifter og på internettet generelt, med meget få undtagelser. Det efterfølges af andre officielle sprog, især quecha, der tales af 13,9 % af befolkningen, aimara,910 der tales af 1,6 % af befolkningen, og ashaniica, der tales af 0,3 % af befolkningen. Andre modersmål og fremmedsprog tales af henholdsvis 0,8 % og 0,2 % af befolkningen. Alfabetiseringsniveauet anslås til 94,2 % i 2017; denne procentdel er lavere i landdistrikterne (83 %) end i byområderne (96,8 %)11.

Etnografi i Peru

Den peruvianske befolkning består af forskellige etniciteter, alt sammen på grund af den konstante indvandring fra forskellige lande, herunder italienere, spaniere, japanere, kinesere, briter, kroater, franskmænd osv.
Selv om størstedelen af landet betragter sig selv som mestizoer, adskiller det sig fra andre lande ved, at det sammen med Bolivia er det land, der har flest indfødte gener. Ved folketællingen i 2017 blev det oplyst, at 60,2 % af peruvianerne i alderen 12 år og derover identificerede sig selv som mestizoer, 22,3 % som quechua, 5,9 % som hvide, 3,6 % som afroperuvianere, 2,4 % som aymara, 0,3 % som indfødte amazonianere og 0,16 % som asiater. Den oprindelige befolkning findes hovedsagelig i de sydlige Andesbjerge, selv om de nu også findes på den sydlige og centrale kyst som følge af den store arbejdskraftindvandring siden anden halvdel af det 20. århundrede.

Peru Mennesker

Mestizos

Mestizere udgør 60,2 % af den peruvianske befolkning. Udtrykket bruges traditionelt om oprindelige folk blandet med europæisk afstamning (for det meste spansk). Denne betegnelse var en del af det kastesystem, der blev anvendt i kolonitiden, mens spaniere født i kolonierne blev kaldt criollos. Folk af indfødt og spansk afstamning blev kaldt mestizos, folk af afrikansk og spansk afstamning blev kaldt mulatos, og folk af indfødt og afrikansk afstamning blev kaldt zambos. Genetiske undersøgelser viser, at mestizere i Peru overvejende har en indfødt forfædre.

Summary
Peru Mennesker og Peruvianske folk
Article Name
Peru Mennesker og Peruvianske folk
Description
Den peruvianske befolkning består af forskellige etniciteter, alt sammen på grund af den konstante indvandring fra forskellige lande, herunder italienere, spaniere, japanere, kinesere, briter, kroater, franskmænd osv.
Author
Publisher Name
Tc Trips
Publisher Logo

Du vil måske også kunne lide...