Peru Nationaldyr og 10 indfødte dyr, du bør kende til

peru nationaldyr

Vicuña, quina-træet og la cantuta-blomst

I det peruvianske tilfælde er der ingen tvivl om, at vicuña’en ud over at være på våbenskjoldet er det “nationale dyr” og cinchona træet det nationale træ. Vicuña og cinchona træet er begge indfødte arter i Peru, og de har begge været og er stadig af enorm betydning. Man bør huske på, at vicuña (Vicugna vicugna), hvis største bestand findes i Peru, er blevet brugt og plejet siden præ-inkatiden, og at dens uld eller pels har klædt peruvianerne i årtusinder.

Cinchona, kinin, cascarilla eller chinchona (Cinchona spp.) er også en indfødt art og blev brugt af de gamle peruvianere siden oldtiden til at forebygge malaria og blev således kendt i hele verden, hvilket skabte et stort eksportmarked. Kun få arter fortjener mere hyldest på våbenskjoldet og som peruvianske symboler end disse. I øvrigt var det første peruvianske våbenskjold, der blev designet i hast af San Martin, ud over at være uinteressant, pralede det med en kondor som det eneste symbol på naturligt liv.

Det skal påpeges, at det er en almindelig fejl, både i litteraturen og i taler, at påstå, at det nationale “dyr” er lamaen. Vigtige personligheder har begået og begår stadig denne fejl. Selv en tidligere præsident blev taget i at bekræfte offentligt over for en gruppe skolebørn, der besøgte ham i paladset, at lamaen var repræsenteret i det nationale våbenskjold. Ved gennemgangen af materialet til denne artikel fandt vi gentagne gange omtaler af lamaen som Perus nationale dyresymbol.

Biodiversitet i Peru: 10 indfødte dyr, du bør kende til

1 Humboldt-pingviner

De er søde og venlige! Denne pingvinart har sit navn efter Humboldt- eller Peru-strømmen, som bringer koldt, næringsrigt vand fra Antarktis til de peruvianske og chilenske kyster, hvor de lever. Hvis du gerne vil se disse små dyr i deres naturlige omgivelser, kan du tage på bådtur til San Lorenzo-øen i Callao (Lima) eller tage til Ballestas-øerne i Ica, hvor Humboldt-pingviner lever sammen med søløver og mange fugle.

Humboldt-pingviner
Humboldt-pingviner

2 Klippehane

Det er Perus nationalfugl! Hannernes lyse orange farve får klippehanen til at skille sig ud midt i Amazonas’ uendelige skove og er et af de kendetegn, der gør den til et ikonisk dyr i vores natur. I vores land findes den i beskyttede områder som f.eks. nationalparkerne Río Abiseo i San Martín, Yanachaga-Chemillén i Pasco, Tingo María i Huánuco og Manu i Cusco-Madre de Dios. Den findes også i beskyttede skove som Alto Mayo i San Martín, San Matías-San Carlos i Pasco og Pui-Pui i Junín. Det samme gælder i San Ignacios skove, i Cutervo National Park, i den historiske helligdom Machu Picchu og andre lignende områder langs Andesbjergenes østlige skråninger.

Klippehane
Klippehane

3 Den peruvianske hårløse hund

Intet mindre end den mest berømte hunderace i Peru, og som vi kan se i alle dele af vores område, både i byerne og i landområderne. Men vi må huske på, at den peruvianske hårløse hund eller også kaldet peruviansk viringo har været til stede siden de prækolumbianske kulturer og optræder i mange af Moche-, Inka-, Wari- og Chimú-kulturernes malerier og keramik. Han blev altid portrætteret som en følgesvend til de gamle peruvianere, og han blev tydeligvis altid præsenteret som hårløs, helt skaldet. Det er derfor, at opdrættere inkluderer ham i gruppen af “primitive hunde”, som er en gruppe af racer, hvis genetiske egenskaber ikke har ændret sig i løbet af tusinder af års eksistens. I dag er den peruvianske hårløse hund så vigtig for vores kultur, at den blev erklæret nationalarv i 2001. En rigtig berømthed!

Den peruvianske hårløse hund
Den peruvianske hårløse hund

4 Brillebjørn

Brillebjørnen, også kendt som “Ukumari” på Quechua, er den eneste bjørn, der lever i Sydamerika. Den er kendetegnet ved sin mørke pels, men har hvide pletter på øjnene, hvilket giver den et udseende som om den bærer briller. Den lever i Andesbjergenes fugtige skove i områder mellem 500 og over 4000 meter over havets overflade, hvilket gør det ikke særlig let at få øje på den. Hvis du er heldig, kan du se dem i bjergområder eller endda i det arkæologiske område Machupicchu.

Brillebjørn
Brillebjørn

5 Lyserød delfin

Vores Amazonasjungle er hjemsted for et mærkeligt lille dyr, der skiller sig ud ved sin lyserøde farve og sin store intelligens. Den lyserøde delfin, der også er kendt som boto eller bufeo, er venlig, omgængelig og nysgerrig af natur. Desværre er den i fare for at uddø på grund af ulovlig jagt. Denne delfin kan findes i næsten alle større floder, kanaler og hurtigt strømmende vandfald. De er ikke kun egnede til at leve i vandet, men også i store mængder oversvømmet skov i regntiden eller i små søer.

Lyserød delfin
Lyserød delfin

6 Kondoren

Kondoren
Kondoren

En anden ikonisk peruviansk fugl er den majestætiske andinske kondor, som også er den største fugl i verden. Den kan veje op til 15 kilo, og dens udstrakte vinger er op til 3 meter lange! Den lever i bjergområder, men også i nærheden af kysterne, hvor den kan møde havbrise, og endda i ørkener med stærke termiske luftstrømme. Dens fjerdragt er mørk, overvejende sort, men den har en karakteristisk hvid “krave” samt nogle hvide markeringer på vingerne. At se dem flyve er en unik og enestående oplevelse, og du kan gøre det i Colca Canyon i Arequipa eller på Mirador del Condor i Cusco.

7 Marsvinet

Det berømte marsvin! Denne pattedyrgnaver, der er hjemmehørende i Peru, opdrættes både som husdyr og til at supplere familiens gryde, så den kan findes i forskellige dele af landet. Selv om de findes i forskellige størrelser og farver, er de verden over kendt for at være ret bedårende. Men hvis du kan lide at prøve nye retter, anbefaler vi, at du bestiller en cuy chactado, en traditionel ret med mange næringsstoffer.

Marsvinet
Marsvinet

8 Peruviansk vizcacha

Vizcacha er en gnaver, der lever i de sydamerikanske Andesbjerge. Den findes i lande som Argentina, Bolivia, Chile, Ecuador og naturligvis Peru, hvor den har to arter, hvoraf den ene findes i den nordlige del af landet (den peruvianske vizcacha) og den anden i den sydlige del af landet (bjergvizcacha). Den peruvianske vizcacha kan ses i Pampas Galeras National Reserve, Huascaran National Park og i visse dele af Limas højland. På inkaernes tid var dette lille dyrs hår meget værdifuldt og blev brugt til at fremstille tekstiler til adelen, og den dag i dag er det stadig et karakteristisk dyr i vores højland.

Peruviansk vizcacha
Peruviansk vizcacha

9 Auquenider: lamaer, alpacaer og vicuñas

Lamaer og alpakaer er verdensberømte, og vi er heldige, at de er et af vores flagskibsdyr. I århundreder har de været dyr, der har fulgt gamle og moderne peruvianere i deres dagligdag, både som husdyr og som kilde til uld til fremstilling af tekstiler. De lever i Andesbjergene i over 4.000 meters højde over havets overflade, og deres uld bruges kommercielt til at fremstille tøj og andre tekstiler. Og en anden auquenid, der repræsenterer vores land internationalt og også internt, er vicuñas, som endda optræder på vores nationale våbenskjold. De har den fineste uld i verden – et kilo sælges for over 400 euro på det internationale marked! På grund af krybskytteri er der desværre stadig en kamp for at beskytte denne art. Du kan se vicuñas i al deres pragt på Andespampas, f.eks. i Arequipa.

lamaer, alpacaer og vicuñas
lamaer, alpacaer og vicuñas

10 Den paiche

Selv om paiche er en fisk, der lever i floderne i de lande, der deler Amazonas med vores land, f.eks. Brasilien, er dette dyr blevet et af de mest karakteristiske dyr i den peruvianske jungle. Det er en kæmpefisk fra Amazonas, der kan være op til 3 meter lang og veje mere end 200 kilo. Dens hvide kød er meget velsmagende, og det er grunden til, at den indgår i mange velsmagende retter.

Den paiche
Den paiche

Nu hvor du kender disse dyr, hvad venter du så på at møde dem i deres oprindelige område, kom og besøg Peru.

Summary
Peru Nationaldyr og 10 indfødte dyr, du bør kende til
Article Name
Peru Nationaldyr og 10 indfødte dyr, du bør kende til
Description
I det peruvianske tilfælde er der ingen tvivl om, at vicuña'en ud over at være på våbenskjoldet er det "nationale dyr" og cinchona træet det nationale træ.
Author
Publisher Name
Tc Rejser

Du vil måske også kunne lide...