Peru Dyr

Peru Dyr

Typiske peruvianske dyr

Peru har tre meget forskellige regioner, nemlig ørkenkysten, Andesbjergene eller Sierra og Amazonasregnskoven, og med sine mange forskellige klimaer har Peru en enorm mangfoldighed af planter og dyr. Der er f.eks. 1.730 fuglearter her, hvilket svarer til 20 % af verdens fuglearter, og forskere anslår, at Peru har 4.200 sommerfuglearter, hvilket er imponerende sammenlignet med 441 i Europa og 679 i Nordamerika.

De mest almindelige dyr

Sydamerikanske kamelider – Auquenider

I samme familie som kameler og dromedarer findes der to tamme arter, lamaer og alpacaer, og to vilde arter, vicuñaer og guanacoer. Kamelider har en tendens til at spytte, når de bliver forstyrret, men det er ikke alle, der gør det, afhængigt af deres karakter. Så vær forsigtig, når du nærmer dig meget tæt på, for hvis dyret ser os i øjnene, sænker ørerne og begynder at grimassere, er det en advarsel!

Lama (Lama Glama Linnaeus)

Lama (Lama Glama Linnaeus)
Lama (Lama Glama Linnaeus)

Den er den største af de sydamerikanske kamelider og måler op til 1,30 m på hoften og kan veje 140 kg. Den bruges som et byrdedyr og har ikke en særlig god uldkvalitet. Dens kød spises i Bolivia og Peru kun tørret, kaldet “charki”.

Alpaca (Vicugna Pacos Linnaeus)

Alpaca (Vicugna Pacos Linnaeus)
Alpaca (Vicugna Pacos Linnaeus)

Alpakaen er mindre end lamaen, men måler op til 1 m på skødet og vejer højst 70 kg. Dens uld er af meget høj kvalitet, og dens kolesterolfrie kød er populært i Andesbjergene. Peru er den største opdrætter af alpakaer. Der findes to arter, hvoraf den mest almindelige er huacaya’en, der har en tæt, fluffy uld, mens suri’en har en lang, bølget fiber.

Vicuña den fineste uld i verden (Vicugna Vicugna Molina)

Vicuña (Vicugna Vicugna Molina)
Vicuña (Vicugna Vicugna Molina)

Kan ses i reservaterne Pampas Galeras (100 km nordøst for Nasca) og Salinas – Aguadas Blancas nord for Arequipa i 4.000 m højde. Den er den mindste af kameliderne med 90 cm på hoften og en maksimal vægt på 40 kg, og den er let genkendelig takket være dens karamelfarvede fibre med hvidt bryst og skridt, dens elegance med store øjne og lange øjenvipper.

Guanaco (Lama Guanicoe Mulle)

Guanaco (Lama Guanicoe Mulle)
Guanaco (Lama Guanicoe Mulle)

Ligesom vicuña er guanaco et vildt dyr, men det er meget større (1,10 m og 120 kg) og ligner mere lamaen, da de er direkte beslægtede. Dens pels er tæt og kort, rødbrun med sorte nuancer på hovedet og en krave under halsen.

Hårløs hund Den findes generelt på den peruvianske kyst.

Hårløs hund
Hårløs hund

Den peruvianske hårløse hund stammer fra før inkatiden og er allerede repræsenteret på keramik fra forskellige civilisationer, hvoraf den ældste stammer fra 300 f.Kr.

I inkaernes tid blev den kaldt Allqu og var forbeholdt adelen. I dag er denne hund sjælden, og den peruvianske kongres erklærede den for nationalarv i 2001.

Dens hud er glat, elastisk og varm at røre ved på grund af dens manglende behåring. Farven, der er ensartet eller med lyserøde pletter, kan være sort, grå (den mest almindelige) eller brun (lys eller mørk).

Den kan være helt hårløs eller have nogle få hår på hovedet, ved ben- eller haleenderne og meget sjældent på ryggen. Der findes tre størrelser: lille – 25 til 40 cm (4 til 8 kg), mellem – 40 til 50 cm (8 til 12 kg) og stor – 50 til 65 cm (12 til 23 kg).

Sjældne dyr at se

Kondor i Andesbjergene Colca-dalen (Vultur Gryphus)

Kondor (Vultur Gryphus)
Kondor (Vultur Gryphus)

Den tilhører familien Cathartidae, de amerikanske gribbe, og dens majestætiske flyvning kan observeres i Colca- og Cotahuasi-kløfterne (departementet Arequipa).

Den er en ådselsfugl og er den største flyvende fugl i verden med en højde på over 1 meter, et vingefang på op til 3,80 m og en vægt på 11 til 15 kg.

Den er brun, indtil den er 2 år gammel. Derefter bliver dens fjerdragt sort med hvide fjer omkring halsen og på dele af vingerne. Hannen har en kam på toppen af hovedet.

Kondoren lever på de utilgængelige klippevægge i Andesbjergene. Det er et svævefly, der er for tungt til at flyve, og det skal udnytte termiske opadgående vinde for at komme rundt, nå op i 7.000 meters højde og svæve i hundredvis af kilometer.

Forskerne ved ikke meget om den, men den er kendt for at være et selskabeligt og trofast dyr, og den kan blive op til 90 år gammel. Hunnen lægger kun et æg hvert andet år, og arten er på grænsen til at uddø.

Kondoren spiser mere end 1 kg kød om dagen og lever af døde dyr.

Vizcacha chinchilla-familie (Lagidium Peruanum)

Vizcacha (Lagidium Peruanum)
Vizcacha (Lagidium Peruanum)

Den lever i Andesbjergene og kan ses i Colca Canyon og Macchu Picchu. Det er en lille gnaver af samme familie som chinchillaen (Chunchilla Lanigera) og er endemisk for Peru (findes kun i dette land).

Dens pels er normalt grå, og den har en lang hale. De findes ofte ubevægelige på klipper, som de smelter ind i og varmer sig i solen.

De dyr, der er vanskeligst at observere

Puma (Puma Concolor)

Puma (Puma Concolor)
Puma (Puma Concolor)

Dette kattedyr findes næsten overalt i Amerika og var en del af den andinske trilogi, hvor de 3 verdener (himlen, jorden og undergrunden) repræsenteres af de 3 hellige dyr (kondoren, pumaen og slangen).

Brillebjørn på randen af udryddelse (Tremarctos ornatus)

Brillebjørn (Tremarctos ornatus)
Brillebjørn (Tremarctos ornatus)

Brillebjørnen, eller Andesbjørnen, lever i junglen mellem Andesbjergene og Amazonas i mellem 500 og 2700 meters højde, hovedsageligt i Peru. Den er mellemstor, mindre end to meter høj, vejer mellem 100 og 200 kg, har som regel sort pels og har sit navn på grund af de hvide markeringer omkring øjnene.

Anaconda (Eunectes murinus)

Anaconda (Eunectes murinus) copy
Anaconda (Eunectes murinus) copy

Det er en snylteslange af boa-familien og er endemisk i Sydamerika.

Det er verdens største slange, der kan blive op til 10 m lang, 250 kg og 40 cm i diameter, men de måler normalt 5 til 7 m og vejer 50 til 100 kg). Den er mørkegrøn og lysere på bugen med sorte og okkerfarvede pletter på flankerne og gule og sorte mønstre på halespidsen.

Anacondaen lever både i træer, hvor den sniger sig ned fra grenene for at angribe sit bytte, og i floder og damme, hvor den kan overraske dyr, der kommer for at hente vand.

Den største slange i verden

Den er en snæver, hvilket betyder, at den snor sig om sit bytte for at kvæle det. På trods af sin enorme størrelse er den overraskende hurtig, så dyret har ingen chance for at flygte. Der blev gennemført forsøg med en 6 m lang og 40 kg tung anakonda, der angreb en kalkun, som var udstyret med sensorer. Slangens tryk blev beregnet til 6,5 kg/cm2, hvilket svarer til et samlet tryk på 4 tons.

Anacondaen sluger sit bytte takket være sine separate kæber, som gør det muligt for den at sluge store dyr. Med sine 4 rækker tænder giver de bagudbuede tænder byttetøjet mulighed for at rykke indad.

Dens foretrukne bytte er capybaras (den største gnaver i verden – 80 kg), tapirer, pekari’er, hjorte, kaimaner og jaguarer. Zoologer anser anakondaen for at være blandt de 10 mest magtfulde dyr i verden.

Fordøjelsen kan tage flere uger, så den er fuldstændig uskadelig og næsten inaktiv i denne periode.

Jaguar eller Otorongo (Panthera Onca)

Jaguar eller Otorongo (Panthera Onca)
Jaguar eller Otorongo (Panthera Onca)

Det er det største kattedyr i Amerika og bliver 2,70 m fra hoved til hale og vejer ofte over 100 kg.

Den ligner en leopard, men dens adfærd er tættere på en tiger. Ligesom tigeren kan de godt lide at svømme og er solitære jægere.

Jaguaren har den stærkeste kæbe af alle kattedyr, dens hugtænder gennemborer hovedet på dens ofre og kan gennembore skildpaddepanseret. De jager normalt store byttedyr som hjorte, pekkarier og tapirer, men også krokodiller og store slanger som anakondaen.

Klippens hane  “Gallito de las Rocas”(Rupicola Peruviana)

Klippens hane(Rupicola Peruviana)
Klippens hane(Rupicola Peruviana)

Klippehanen, eller Tunki på Quechua, findes i Amazonas’ høje jungle på Andesbjergenes østlige skråninger og er Perus nationalfugl. Den lever mellem 1.000 og 2.500 m over havet på klipper i nærheden af en flod, altid på svært tilgængelige steder. Hannen er mellemstor, ca. 30 cm, og har en intens orangerød farve med en kam, der også dækker næbbet, og vingerne og halen er sorte. Hunnen er mere diskret farvet brun, hvilket gør det muligt for den at passe ind i klippen.

Piranha (Pygocentrus nattereri)

Piranha (Pygocentrus nattereri)
Piranha (Pygocentrus nattereri)

Små fisk fra Amazonas regnskov, der måler mellem 15 og 25 cm, sjældent mere end 30 cm. I modsætning til hvad mange tror, angriber piratfisk ikke mennesker, og de indfødte svømmer desuden uden problemer i floderne, og deres kød er en delikatesse. Vær dog forsigtig med fingrene, når du fjerner krogen, og lad være med at bade med et blodigt sår!

Lyserød delfin (Inia Geoffrensis)

Lyserød delfin (Inia Geoffrensis)
Lyserød delfin (Inia Geoffrensis)

Den findes i Amazonfloden og er den største af floddelfinerne med en længde på 2,50 m og en vægt på op til 100 kg. Den er mørkegrå ved fødslen, men bliver lysere i ungdomsårene, og den voksne får sin lyserøde farve, idet hannerne har en mere intens farve end hunnerne.

Den forførende delfin: I Amazonas regnskov fortæller legenden, at den lyserøde delfin forvandler sig til en flot mand på nætter med fuldmåne for at forføre kvinder. Denne myte bruges til at retfærdiggøre graviditeter uden for ægteskab og enlige mødre.

Summary
Peru Dyr
Article Name
Peru Dyr
Description
Andesbjergene eller Sierra og Amazonasregnskoven, og med sine mange forskellige klimaer har Peru en enorm mangfoldighed af planter og dyr.
Author
Publisher Name
Tc Rejser
Publisher Logo

Du vil måske også kunne lide...