Inkaerne, mayaerne og aztekerne

inkaerne-og-aztekerne

Latinamerika har i dag en utrolig kulturarv, som er resultatet af en blandingsproces mellem det oprindelige folk og de erobringer, som det har været udsat for i løbet af sin historie. Alle landene har meget til fælles, hvad enten det drejer sig om religiøse skikke, traditioner, tøj eller mad. På trods af at erobrerne pålagde deres økonomiske og politiske struktur, er det nok at se tilbage for at se ligheder. Derfor foreslår vi i de følgende linjer en rejse gennem maya-, aztek- og inka-kulturerne.

Oprindelse og placering

Azteker: Aztekerriget opstod i det 8. århundrede i den centrale del af Mesoamerika, i midten af Mexicodalen. De udvidede deres kontrol i hele Mexico til de byer, vi kender i dag som Veracruz, Puebla, Oaxaca, Guerrero og endda en del af Guatemala. Men det var officielt den 13. august 1521, at de spanske conquistadorer endelig afsluttede deres regeringstid.
Maya: I Mayaernes tilfælde kan der skelnes mellem tre perioder i deres historie. På den ene side den formative periode, mellem 1500 og 300 f.Kr. På den anden side den klassiske periode mellem 300 og 900 f.Kr. og endelig den postklassiske periode fra 900 til spaniernes ankomst. Deres placering var længere sydpå end aztekerne, i det meste af Guatemala, Belize og også på den vestlige side af Honduras og El Salvador.
Inkaer: Inkaernes oprindelse er sydamerikansk, nærmere bestemt fra Cuzco-dalen i Peru. Senere skulle den dække store dele af Andes-området på subkontinentet og dominere alle folkeslag på sin vej. Den opstod i slutningen af det 12. århundrede og fortsatte indtil den spanske erobring.
Skikke og religion
Azteker: Aztekerne fejrede de dødes dag, som stadig fejres i dag over hele verden. Børn fik et kald som krigere, og hver gang der var en fødsel, blev den fejret i flere dage. De var polyteistiske, og ofringer var en del af deres religion.
Maya: Deres religion var baseret på naturen og havde et stort antal guder. De var store eksperter i landbrug, guldsmedearbejde og arkitektur. De havde forskellige metoder til dyrkning af fødevarer, og deres konstruktioner er kendt som de mest perfekte i den nye verden. Endelig har mayaernes litteratur efterladt en spektakulær arv med et skriftsystem, der nedskrev deres traditioner og mytologi.
Inkaerne: De var også polyteistiske, men deres religiøse fester var nøje forbundet med landbrug og sundhed. Deres civilisation var meget omfattende og udviklet, så de byggede mange veje, templer, befæstningssystemer og strukturer. Handel, metal, jagt og fiskeri var deres hovedbeskæftigelse.
Landemærker

Inka: Machu Picchu er måske den mest kendte eksponent for inkakulturen. Det anses for at være et mesterværk inden for både arkitektur og teknik og rummer stadig mange mysterier i dag. Selv om den blev bygget i det 15. århundrede, blev den glemt for længe siden efter den spanske erobring. I dag er det en af de mest populære turistattraktioner på planeten. Det ligger 112 km fra Cuzco.

Azteker: Templo Mayor var centrum for det religiøse og politiske liv i Aztekerne. Det var her, at de højtider, som tonalpohualli, eller aztekernes kalender, markerede, fandt sted, og det var her, at de store herskeres begravelser fandt sted. Dens rester findes i Mexico City.

Mayaer: Omkring Cancun kan vi finde en række arkæologiske udgravninger med mayaruiner. Disse byer var hovedsageligt ceremonielcentre, fyldt med templer og pyramider. Chichen Itza-ruinerne ligger i midten af Yucatan-halvøen og er meget besøgte, især på grund af den mest berømte pyramide: “El Castillo”.

Du vil måske også kunne lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *