Hvem var Inka-herskerne? Inka-kejsere Machu Picchu

inka hersker

Hvem var Inka-herskerne?

Inkariget varede kun to århundreder. Det vides ikke med sikkerhed, hvornår imperiet som sådan begyndte. Det er sikkert, at den bredte sig over tusindvis af kilometer og nåede en del af de nuværende territorier i Peru, Bolivia, Ecuador, Colombia, Chile og Argentina. Dens første hersker var Manco Capac (1200-1230) og den sidste var Tupac Amaru I (1570-1572). Imperiets højdepunkt blev nået af den berømte inka Pachacutec (1430 – 1478).

Hvornår begyndte Inka-imperiet?

Inkaerne bosatte sig i Cusco fra højsletteområderne omkring 1230. Siden da har de indgået strategiske alliancer med de lokale indbyggere. Lidt efter lidt voksede de i antal, indtil herskeren Pachacutec (som fik Machu Picchu bygget) grundlagde inkaimperiet i 1430. Denne periode var kendetegnet ved en omfattende territorial ekspansion og en økonomisk, arkitektonisk og kulturel udvikling.

Inka-kejsere Machu Picchu

Hvor mange var Inka-herskerne?

Historikere mener, at der var 18 guvernører fra deres bosættelse i Cusco under ledelse af Manco Capac. Af disse var otte før kejserlige herskere, seks var kejsere og fire ledede inkaoprøret ved Vilcabamba.

De første inkaer

Manco Capac

Den første guvernør og organisator af de første inkaer. Sammen med sin kone Mama Ocllo er han hovedpersonen i Legenden om Ayar-brødrene og Legenden om Manco Capac og Mama Ocllo. Han organiserede inkaernes grundlæggende love og indførte strenge straffe. Han beordrede opførelsen af det berømte Coricancha-tempel.

Regeringsperiode: 1150 – 1178
Dynasti: Hurin Qosqo
Periode: Den legendariske Inka

Sinchi Roca

Sinchi Roca var søn af Manco Capac og Mama Ocllo. Han måtte kæmpe mod krigene mod de omkringliggende ayllus. Han udvidede Coricancha-floden og fik udtørret de sumpe, der fandtes i Cusco-området.

Regeringsperiode: 1178 – 1190
Dynasti: Hurin Qosqo
Periode: Den legendariske Inka

Lloque Yupanqui

Han var nødt til at stå ansigt til ansigt med de konstante krige om besiddelsen af Cusco-dalen. Han indgik en fredsaftale med Ayamarca, en etnisk gruppe, som længe havde været fjender af inkaerne. Han døde i Coricancha.

Regeringsperiode: 1197 – 1246
Dynasti: Hurin Qosqo
Periode: Lokalt Inkaforbund

Mayta Capac

Den fjerde inka-hersker, som måtte kæmpe hårde kampe mod Alcahuisa-etnisk gruppe og Aymara-rigerne. Han forsvarede med succes Inkaernes område i Cuzco. Han overlod regeringen til sin søn Tarco Huaman, som blev udsat for et statskup af Capac Yupanqui.

Regeringsperiode: 1246 – 1276
Dynasti: Hurin Qosqo
Periode: Lokalt Inkaforbund

Capac Yupanqui

Han kom til magten ved et statskup over sin fætter, den legitime inka Tarco Huaman. Han indgik en alliance med den fjendtlige Ayamarca-stamme for at bekæmpe den magtfulde Chanca-hær (som var meget større end inkaerne på dette tidspunkt). Han var imidlertid ikke i stand til at kæmpe mod Chancas, fordi han var forgiftet.

Regeringstid: 1276 – 1321
Dynasti: Hurin Qosqo
Periode: Lokalt Inkaforbund

Inca Roca

Den første hersker i Hanan-dynastiet. Han kom til magten ved at forgifte Capac Yupanqui. Han overlod Coricancha til Hurin-dynastiet og flyttede til sit eget palads (på den nuværende Sten af de tolv vinkler i Cusco). Han begyndte med at opføre bygninger i byen Cusco.

Regeringsperiode: 1321 – 1348
Dynasti: Hanan Qosqo
Periode: Lokal Inka-konføderation

Yahuar Huácac

Yahuar Huaca var den syvende inka-hersker. Krøniken fortæller, at han som barn blev kidnappet af Ayamarca-stammen, som skånede hans liv, da de blev overraskede over, at han græd blod. Han blev udsat for flere krige og oprør. Han udvidede sit territorium en smule, men var ikke i stand til at frigøre sig fra sine mest bitre fjender. Han døde uden at vælge sin efterfølger.

Regeringstid: 1348 – 1370
Dynasti: Hanan Qosqo
Periode: Lokalt Inkaforbund

Huiracocha Inca

Selv om han ikke var søn af Yahuar Huaca, blev han valgt til guvernør, fordi han tilhørte Hanan-dynastiets kongelige familie. Han udvidede inkaernes territorier til Yucay og Calca, hvor han byggede sit palads. Han flygtede fra Cuzco på grund af truslen fra Chancas. Han døde i Calca, langt fra Cuzco og uden at kunne udpege en efterfølger.

Regeringsperiode: 1370 – 1430
Dynasti: Hanan Qosqo
Periode: Lokalt Inkaforbund
Inka-kejsere

Pachacutec

Efter at han havde overgivet sin far, tog han militær magt og fik strategiske alliancer med de omkringliggende etniske grupper, og det lykkedes ham at fordrive Chancas fra Cuzco. Hans rigtige navn var Cusi Yupanqui. Efter at han med succes havde fordrevet Chancas fra Cuzco og udvidet territoriet i alle retninger, grundlagde han Tahuantinsuyo og blev kaldt Inka Pachacutec. Han udvidede territoriet, indførte love og vigtige politiske ændringer og beordrede opførelsen af vigtige citadeller som Machupicchu.

Regeringsperiode: 1430 – 1478
Dynasti: Hanan Qosqo
Periode: Første ekspansion af Inkaerne

Amaru Inca Yupanqui

Han var den efterfølger, som Pachacutec havde valgt. Ifølge krønikerne var han en meget fredelig hersker, der var uduelig til at tage udfordringerne fra det spirende inka-imperium op. Pachacutec besluttede at afskedige ham og udpege Tupac Yupanqui som hans sande efterfølger.

Regeringsperiode: 1478
Dynasti: Hurin Qosqo
Periode: Den første inkaekspansion

Tupac Inca Yupanqui

Inkaen er kendt som den opdagelsesrejsende Inka, da han tog på ekspeditioner til alle imperiets grænser (det siges endda, at han opdagede Oceanien). Han opnåede den største udvidelse af Inkaernes område. Han grundlagde Quito i det nuværende Ecuador. Han besejrede Chimus, Chachapoyas, Huambos, Aymara kongeriger og flere andre. Han blev forgiftet til døde af sin kone, som ikke kunne lide udnævnelsen af Huayna Capac som hans efterfølger.

Regeringsperiode: 1478 – 1488
Dynasti: Hurin Qosqo
Periode: Kejserlig inkaernes højdepunkt

Huayna Capac

Han fortsatte med de ekspansive missioner i nord. Han blev konfronteret med Huancas og Punas’ hårde oprør. Han var kendt for sin aggressivitet over for de oprørske folk. Han måtte også tage sig af en gruppe oprørshære under sine felttog. Ifølge nogle historikere fik Huayna Capac under et af sine felttog i nord oplysninger om, at spanierne, der på det tidspunkt allerede var på inkaernes område, fandtes.

Regeringsperiode: 1488 – 1525
Dynasti: Hurin Qosqo
Periode: Inkaernes kejserlige højdepunkt

Huáscar

Lige fra sin udnævnelse helligede han sig at bekæmpe konspirationerne mod ham (han beordrede flere af sine brødres død), især hans bror Atahualpa’s konspiration. Da han blev taget til fange, blev han ført halvnøgen til Atahualpa, som beordrede hans øjeblikkelige død, da han allerede var blevet taget til fange af spanierne.

Regeringsperiode: 1525 – 1532
Dynasti: Hanan Qosqo
Periode: Inkaernes imperiekrise

Atahualpa

Han kæmpede mod og besejrede sin bror Huascar. Han var den sidste Inka-kejseren. Tilfangetaget og henrettet af spanske invasioner i 1533. Det lykkedes ikke Atahualpa at genvinde sin trone i Cusco fra Quito. Han er berømt for den enorme formue af guld og sølv, som han betalte for sin løsesum, som dog aldrig kom frem. Han blev kvalt til døde i Cajamarca, hvilket bragte Inka-imperiet til ophør.

Regeringstid: 1532 – 1533
Dynasti: Hanan Qosqo
Periode: Inkaernes imperiekrise
De sidste inkaer

Manco Inca II

Spanierne udpegede Manco Inca som ny hersker med henblik på at regere fra skyggerne. Han besluttede sig for at gøre oprør, da han så de overgreb, som spanierne begik mod inkaerne. Han flygtede og etablerede sit styre i Vilcabamba, et fjerntliggende område i junglen omkring Cusco. Herfra kæmpede han mod spanierne, indtil han blev myrdet ved forgiftning som følge af forræderi.

Regeringstid: 1533 – 1536
Dynasti: Huascarist (Huascar-familien).
Periode: Oprørske inkaer i Vilcabamba.

Sayri Tupac

Fortsatte oprøret med våben fra Vilcabamba. Han forhandlede med spanierne i Lima og opnåede land, rigdom og privilegier. Han etablerede sin nye bopæl i Yucay. Endelig døde Sayri Túpac i Yucay, sandsynligvis på grund af forgiftning.

Regeringsperiode: 1545 – 1558
Dynasti: Huascarist (Huascar-familien).
Periode: Oprørske inkaer i Vilcabamba.

Titu Cusi

Efter sin bror Sayri Túpac’s død overtog han magten i Vilcabamba. Han forhandlede med spanierne, som han underskrev en fredstraktat med til gengæld for rigdom og omvendelse til katolicismen. Han er berømt for at have tilladt missionærer at komme ind i Vilcabamba og for at have myrdet dem på grund af en misforståelse.

Regeringsperiode: 1558 – 1570
Dynasti: Huascarist (Huascar-familien).
Periode: Oprørske inkaer i Vilcabamba.

Tupac Amaru

Han måtte udkæmpe blodige kampe med spanierne om kontrollen med Vilcabamba, hvorfra han flygtede i lyset af det forestående nederlag. Han blev taget til fange sammen med sin kone og henrettet på Plaza de Armas i Cusco. Hans død betød enden for de oprørske inkaer fra Vilcabamba og for inkahøvdingerne.

Regeringsperiode: 1570 – 1572
Dynasti: Huascarist (Huascar-familien).
Periode: Oprørske inkaer i Vilcabamba.

Hvordan begyndte inkaerne?

Inkaerne opfandt ikke skriften, så der er ingen dokumentation for, hvordan de begyndte at skrive. Da spanierne erobrede deres land, begyndte Inkaernes skrevne historie.

Der er to legender, der forklarer inkaernes ankomst til Cusco fra de kolde lande på altiplano: a) legenden om Ayar-brødrene og b) legenden om Manco Capac og Mama Ocllo.

Efter Manco Capacs død, deres første hersker, ekspanderede inkaerne forsigtigt, indtil Pachacutec ankom og grundlagde inkaernes store imperium. Det var denne sidste inka, der grundlagde den vidunderlige inkaby Machupicchu.

Hvordan udvidede de deres imperium?

Pachacutec var den første hersker i Inkariget. Det var ham, der tog initiativ til den store ekspansionisme i nord og syd. Han skabte alliancer, der gjorde det muligt for ham at dominere territoriet uden at bruge magt. Han erobrede områderne Peru, Ecuador og Bolivia samt halvdelen af Chile og en del af Argentina og Colombia.

Hans søn Tupac Yupanqui fortsatte processen med at udvide riget nordpå og nåede sin største ekspansion.

Hvordan var kejserrigets fald?

Huayna Capac, Tupac Yupanquis søn, var ikke i stand til at udnævne en efterfølger før sin død. Dette forårsagede en konfrontation mellem hans sønner Huáscar og Atahualpa. Det var i denne borgerkrigssituation, at spanierne ankom.

Spanierne sejrede over inkaerne hovedsageligt på grund af deres våben og deres alliancer med de folk, som inkaerne havde undertvunget sig med magt, og som forsøgte at frigøre sig fra deres undertrykkere. De sidste inka-oprørere fra Vilcabamba var ikke i stand til at genvinde deres tabte territorium. Til sidst besatte spanierne Cusco, og kolonisystemet blev etableret.

Summary
Hvem var Inka-herskerne?
Article Name
Hvem var Inka-herskerne?
Description
Dens første hersker var Manco Capac (1200-1230) og den sidste var Tupac Amaru I (1570-1572). Imperiets højdepunkt blev nået af den berømte inka Pachacutec (1430 - 1478).
Author
Publisher Name
Tc Rejser
Publisher Logo

Du vil måske også kunne lide...