Cuy eller marsvin
Du troede, at marsvinet var et blødt og varmt kæledyr, som børn nusser med, men det er i hvert fald ikke tilfældet i Peru! Her er marsvinet, kaldet cuy, en kulinarisk specialitet, og ikke alle peruvianere spiser det, kun i Andedalene er det en typisk ret, i højlandet og på den peruvianske kyst og jungle er det meget sjældent, at man spiser dette lille dyr, der betragtes som et almindeligt kæledyr.
Dette dyr formerer sig meget hurtigt og i stort antal, det fylder ikke meget, kræver ikke meget pleje og forbruger ikke meget; derfor er det et meget nemt og praktisk dyr at opdrætte for kødets skyld! Kødet er i øvrigt velsmagende og meget godt forstærket med de typiske krydderier fra landet. Ikke desto mindre kan præsentationen af denne mere traditionelle ret (på landet opdrætter alle familier mindst et par familier med marsvin) chokere følsomme sjæle: den serveres hel, med hoved, ører, fødder, små kløer…
Når det er sagt, er det at tage til Peru uden at smage marsvin det samme som at tage til Frankrig uden at smage ost. Det ville være en stor skam.
